Tamarinde (asem)


De tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae).
Oorspronkelijk komt de tamarinde uit Oost-Afrika. Al in de prehistorische tijd kwam de boom naar India, vanwaar hij zich als nuttige plant bijna over alle tropische gebieden verspreidde. Als sier- en nuttige plant wordt de Tamarinde in de tropische regionen gecultiveerd.
Het vruchtvlees van de peul smaakt zuur. De pulp van de geweekte tamarindepeulen wordt in de keuken van zuidoost azie gebruikt in gerechten om ze een zuurdere toets mee te geven, vooral in marinades. In Indonesië heet tamarinde ook ‘asem’, ‘assem’ of assemwater, en wordt het gebruikt om vlees of kip mee in te wrijven voordat het geroosterd wordt.
Tamarinde is zowel te koop als hele ingelegde peulen die je zelf nog moet weken en uitknijpen, als in een potje met tamarindepulp, wat direct te gebruiken is. Daarvan bestaan er dikkere en dunnere varianten.
Tamarindesiroop
De vruchten van de Tamarinde worden industrieel verwerkt tot tamarindesiroop. Hiervan wordt frisdrank gemaakt. De pulp van de vruchten wordt ook verwerkt in verschillende sauzen, waaronder de worcestersaus. De vruchten, schors en bladeren worden gebruikt voor medicinale toepassingen. Sommige volkeren zien de boom als heilig.
Geneeskrachtige werking
De peulen worden binnen de geneeskunde voor verschillende doeleinden gebruikt. De zaden helpen tegen eczeem. Ook wordt daar-uit olie gewonnen. Tamarinde werkt opmonterend, stimuleert de eetlust, is laxerend en heeft koortsverlagende eigenschappen. De schors werkt bij astma.
Uit onderzoek is zelfs gebleken dat Tamarinde het lichaam kan helpen met het verwijderen van stoffen die een kater veroorzaken, waardoor het een prima anti-kater middel is. Tamarinde schijnt een positieve werking bij leverontgiftiging te hebben en het proces om alcohol uit het lichaam te verwijderen, te versnellen.
Voedingswaarden per 10 gram
Per 100 g | RI* | |
Energie | 1277 kJ | 15,2% |
301 kcal | 15,05% | |
Vet | 0,6 g | 0,86% |
waarvan verzadigd vet | 0,6 g | |
waarvan enkelvoudig onverzadigd vet | 0,2 g | |
waarvan meervoudig onverzadigd vet | 0,1 g | |
omega 6 | 0,1 g | |
Koolhydraten | 72 g | 27,69% |
waarvan suikers | 38,8 g | |
Eiwitten | 3 g | 5,36% |
Vezels | 5,1 g | 14,57% |
Vitamine A | 0,9 mg | 100% |
Vitamine B1 | 0,4 mg | 36,36% |
Vitamine B2 | 1,5 mg | 100% |
Vitamine B3 | 1,9 mg | 11,88% |
Vitamine B5 | 0,143 mg | 2,86% |
Vitamine B6 | 0,06 mg | 4% |
Vitamine B11/ Foliumzuur | 14 ug | 4,67% |
Vitamine C | 3,5 mg | 4,67% |
Vitamine E | 0,1 mg | 1% |
Vitamine K | 2,8 ug | 2,33% |
Natrium | 28 mg | 2,8% |
Kalium | 628 mg | 17,94% |
Calcium | 74 mg | 7,4% |
Fosfor | 113 mg | 14,13% |
Ijzer | 2,8 mg | 35% |
Magnesium | 92 mg | 30,67% |
Koper | 0,86 mg | 95,56% |
Selenium | 1,3 mg | 2,36% |
Zink | 0,1 mg | 0,67% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).