Sereh (citroëngras)


Citroengras is een spriet van de Cymbopogon citratus, een van oorsprong Indiase grassoort die nu overal ter wereld waar het warm genoeg is groeit. De stengels waren hier vroeger alleen gedroogd, ingevroren of in poedervorm te krijgen, tegenwoordig gelukkig ook vers. Smaakt en ruikt lekker fris en geurig naar citroen. Onmisbaar in de Indonesische keuken.
Citroengras wordt meestal in zijn geheel (gekneusd en/of in een knoop) meegestoofd in stoofgerechten en soepen. In Thailand wordt ze ook wel in ringetjes gesneden in salades of currypasta’s gebruikt (bovenkant, kontje en buitenste blad eerst verwijderd). Maar let op, het citroengras dat bij ons te koop is is daar meestal niet echt geschikt voor of je moet het echt heeeeel fijn snijden zoals op de foto. Raspen op een microplane rasp kan ook. Fijn genoeg geeft het in salades, marinades of boemboes juist nèt een lekkere crunch, maar grotere stukken of ringetjes zijn te hard en niet lekker. Citroengraspoeder gebruik je spaarzaam, hooguit een halve theelepel in plaats van 1 stengel. Verse citroengras is in de ijskast dagen tot weken te bewaren. Invriezen kan ook.


Geneeskrachtige werking
De bladthee wordt gebruikt voor maagpijn, diarree, hoofdpijn, koorts en de griep. Het heeft tevens een ontsmettende werking. Uit de plant wordt voor medische doeleinden olie gedestilleerd. De olie wordt gebruikt in cosmetica, in het voedsel en in de aromatherapie om de bloedsomloop en spierspanning te verbeteren. Uit de variant citronella verkrijgt men bij destillatie een hoger rendement. Als middel om in te wrijven helpt de olie bij reumatische aandoeningen en verstuikingen.
Voedingswaarde per 100 gram
Per 100 g | RI* | |
Energie | 414 kJ | |
99 kcal | ||
Vet | 0,5 g | |
Waarvan verzadigd | 0,1 g | |
Koolhydraten | 25,3 g | |
Waarvan suikers | 25,3 g | |
Eiwitten | 1,8 g | |
Vezels | 5 g | |
Vitaminen | ||
Vitamine B11 | 75 ug | 38% |
Vitamine B2 | 0,7 mg | |
Vitamine B6 | 0,14 mg | |
Mineralen | ||
Kalium | 723 mg | 36% |
Magnesium | 60 mg | 16% |
Mangaan | 5,22 mg | 261% |
Natrium | 4 mg | |
Ijzer | 8,17 mg | 58% |
Koper | 0,27 mg | 26% |
Zout | 0 mg | |
Zink | 2,23 mg | 22% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).