Santen (kokosmelk)


Santen, ook wel kokosmelk, wordt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot gemaakt. Door het vruchtvlees te raspen en met water te vermengen en daarna te zeven ontstaat een witte vloeistof, genaamd kokosmelk, kokoscreme of kokosroom. Het grote verschil tussen kokosmelk en kokosroom is het vetgehalte van het eindproduct. Kokosmelk bevat 17% vet en kokosroom bevat 24% vet, terwijl vaste santen 70% vet bevat.
Als je santen gaat maken, kan dat van vers geraspt kokosvlees, maar ook van gedroogde geraspte kokos. Je hebt dunne santen, santan cair en dikke santen, santan asli, santan krim en creamed coconut, het bekende blok santen.
Zo’n blok santen kun je aanlengen met warm water om kokosmelk van te maken (1 blok is genoeg voor 1 liter kokosmelk). Het is makkelijk in gebruik, want je kunt zelf bepalen hoeveel water je toevoegt. Zo bepaal je zelf de kokossmaak van je gerecht. Aangebroken kokosmelk, room of aangelengde kokoscreme kun je maar kort bewaren in de koelkast, invriezen is geen probleem. Gebruik een ijsklontzakje/bakje als je regelmatig maar kleine beetjes nodig hebt. Gerechten die zijn gestoofd of gekookt met dunne of dikke santen, kunnen niet worden ingevroren. Ze blijven in de koelkast ongeveer 2 tot 3 dagen goed. Zodra je het gerecht ontdooit, gaat het schiften. Verwarm alleen dat wat je gaat eten i.p.v. het hele gerecht.
Soorten
– Santan cair – dunne kokosmelk
– Santan asli – dikke kokosmelk
– Santan krim – kokosroom
– Creamed coconut – blok santen
Voedingswaarde per 100 gram
Per 100 g | RI* | |
Energie | 872 kJ | |
208 kcal | ||
Vet | 21 g | |
waarvan verzadigd vet | 18,50 g | |
waarvan enkelvoudig onverzadigd vet | 1 g | |
waarvan meervoudig onverzadigd vet | 0,2 g | |
Koolhydraten | 3 g | |
waarvan suikers | 0 g | |
Eiwitten | 1,5 g | |
Vitaminen | ||
Vitamine B1 | 0,02 mg | |
Vitamine C | 2 mg | |
Mineralen | ||
Calcium | 20 mg | |
Ijzer | 3,5 mg | |
Magnesium | 45 mg | |
Fosfor | 100 mg | |
Kalium | 220 mg | |
Natrium | 15 mg | |
Koper | 0,2 mg | |
Zink | 0,5 mg |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).