Peperplant


Benaming(en): piper nigrum, peper.
Peper is een in de keuken gebruikte specerij met een zeer scherpe smaak. Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit en groen.
De Spaanse peper, die ook rood is, is afkomstig van een geheel andere plantensoort. Ook de scherpe smaak komt van een andere stof, namelijk capsaïcine.


Geneeskrachtige werking
Peper werd bij veel Aziatische volken als geneeskrachtig omschreven. Helpt bij diarree en naar men beweert ook bij cholera en artritis. Groene peper wordt negen maanden na de bloei als onrijpe vrucht geoogst. Door fermentatie en droging ontstaat zwarte peper. Witte peper wordt uit de rijpe, dus rode, peper korrels bereid. Hij wordt in stromend water geweekt en dan van de rode schil ontdaan. Gedroogd is hij beige tot witachtig. In geringe doses stimuleert peper de spijsvertering.