Kentjoer


Benaming(en): Kaempferia galanga, Galigaan, Kentjoer, Kencur (Indonesisch).
Kentjoer is de wortelstok van de plant Kaempferia galanga. Deze plant is verwant aan gember. Hoewel bitterwortel meestal gebruikt wordt als naam voor de wortel van de cichorei, wordt het soms ook gebruikt ter aanduiding van kentjoer. Kentjoer wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en elders in Zuidoost-Azië.


Geneeskrachtige werking
Kencur In combinatie met gestampte rijst wordt Kaempferia galanga gebruikt voor kompressen bij verstuikingen en kneuzingen. Bij sommige vormen van gewrichtsproblemen wordt het ook inwendig gebruikt. Kencur wordt in soepen, groentegerechten en dranken gebruikt. Ook toegevoegd aan bittere medicijnen om de smaak te neutraliseren en als stimulerend middel gebruikt in heel Z.O.-Azië. In Thailand worden de jonge bladeren gekookt als groente of aan curries toegevoegd; de fijngestampte wortel wordt vermengd met whisky en zo aangebracht om hoofdpijn te genezen; in Indonesië wordt dit kruid gegeven bij voedselvergiftiging, tetanus, mondontsteking, abcessen, hoest en verkoudheid.