https://indonesische-recepten.nl
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
  • Indonesische keuken
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
  • Indonesische keuken
  • Home
  • Ingrediënten
  • Kentjoer

Kentjoer

Posted on jul 21st, 2010
by Chef
Categories:
  • Ingrediënten

Benaming(en): Kaempferia galanga, Galigaan, Kentjoer, Kencur (Indonesisch).

Kentjoer is de wortelstok van de plant Kaempferia galanga. Deze plant is verwant aan gember. Hoewel bitterwortel meestal gebruikt wordt als naam voor de wortel van de cichorei, wordt het soms ook gebruikt ter aanduiding van kentjoer. Kentjoer wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en elders in Zuidoost-Azië.

Geneeskrachtige werking

Kencur In combinatie met gestampte rijst wordt Kaempferia galanga gebruikt voor kompressen bij verstuikingen en kneuzingen. Bij sommige vormen van gewrichtsproblemen wordt het ook inwendig gebruikt. Kencur wordt in soepen, groentegerechten en dranken gebruikt. Ook toegevoegd aan bittere medicijnen om de smaak te neutraliseren en als stimulerend middel gebruikt in heel Z.O.-Azië. In Thailand worden de jonge bladeren gekookt als groente of aan curries toegevoegd; de fijngestampte wortel wordt vermengd met whisky en zo aangebracht om hoofdpijn te genezen; in Indonesië wordt dit kruid gegeven bij voedselvergiftiging, tetanus, mondontsteking, abcessen, hoest en verkoudheid.

(Visited 4.601 times, 1 visits today)
  • plant

Chef

Add Your Comment Reactie annuleren

Categorieën

Cultuur

Cultuur

Fruit

Fruit

Ingrediënten

Ingrediënten

Kue

Kue

Rijst

Rijst

Vis

Vis

Vlees

Vlees

Populaire Recepten

  • recept-nasi-goring-3Nasi goreng Dit heerlijke gerecht van gebakken rijst met kruiden, groenten en…
  • recept-daging-smoor-2Daging Smoor Rundvlees in Kecap Manis is een smakelijk gerecht uit de…
  • ayam-santan-1300×921Ayam Santan Ayam Santan betekent kip in kokosmelk. Het gerecht wordt bereid…
  • recept-na­si-koe­ning-met-pak­soiNa­si koe­ning met pak­soi Nasi Kuning (gele rijst) wordt voornamelijk gegeten bij bijzondere aangelegenheden…
  • recept-lelawar-daging-1Lelawar Daging Lelawar Daging is een traditioneel Indonesisch gerecht met gekookt rundvlees…
  • Sayur campurSayur campur Geplaatst op: 18 sep 2008

INDONESISCHE RECEPTEN | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023