Jackfruit


De nangka of jackfruit (Artocarpus heterophyllus) is een tot 30 m hoge groenblijvende boom uit de moerbeifamilie (Moraceae), die zijn oorsprong in India vindt. De boom valt op door de enorme vruchten (tot 40 kg), die aan de stam ontspringen (cauliflorie). De verspreid staande bladeren zijn van boven donkergroen en glanzend en aan de onderkant dofgroen.
Geneeskrachtige werking
Nangka of jackfruit Fijngestampt in heet water zijn de jonge vruchtenscheuten een ideaal middel tegen diarree. in volgroeide maar onrijpe toestand wordt de vrucht als groente verwerkt (gudeg, een Javaanse specialiteit). In rijpe vorm is nangka een zeer aromatische vrucht. De pitten worden gekookt en eveneens gegeten. Het witte vruchtvlees wordt rauw, gekookt of ingemaakt gegeten of er wordt een pasta van gemaakt. De jonge bladeren worden als groenten gegeten. Op Java worden de kleine bloemtrosjes met siroop en agar-agar gegeten en de zaden aan kerriegerechten toegevoegd.