https://indonesische-recepten.nl
  • Inloggen
  • Registreren
  • Cart is empty
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Ingrediënten
  • Wortel

Wortel

Geplaatst op mrt 2nd, 2013
door Chef
Categorieën:
  • Ingrediënten

De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste witte wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De oranje wortel werd een aantal jaren later ook over de rest van Europa verspreid.

De wortel die als groente gekweekt wordt is botanisch dezelfde soort als wilde peen, Daucus carota. Deze kruist zeer gemakkelijk met de eetbare wortel, waardoor er zo nu en dan een witte wortel tussen de gekweekte wortelen kan voorkomen. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Leuk weetje:

Indonesiërs snijden hun groeten met name wortel en boontje diagonaal. Dit heeft geen bijzondere reden behalve dat het er mooier uitziet.

Voedingsfeiten per 100 gram

  Per 100 g RI*
Energie 140 kJ 1,67%
33 kcal 1,65%
Vet 0,2 g 0,29%
Koolhydraten 5,2 g 2%
    waarvan suikers 4,9 g
Eiwitten 1 g 1,79%
Vezels 3,4 g 9,71%

Vitaminen

Beta-caroteen 6984 ug
Alfa-caroteen 2684 ug
RAE** 694 ug
Retinol equivalenten (RE)** 1390 ug
Vitamine B1 0,07 mg 6,36%
Vitamine B2 0,05 mg 3,33%
Vitamine B3 0,6 mg 3,75%
Vitamine B5 0,27 mg 5,4%
Vitamine B6 0,09 mg 6%
Vitamine B11 13 ug 4,33%
Vitamine C 2 mg 2,67%
Vitamine E 8,82 mg 88,2%
Vitamine E 0,5 mg 5%
Vitamine K 7,4 mg 6,17%

Mineralen

Calcium 40 mg 4%
Ijzer 0,08 mg 1%
Magnesium 10 mg 3,33%
Jodium 2,5 mg 1,67%
Selenium 0,1 ug 0,18%
Fosfor 35 mg 4,38%
Kalium 290 mg 8,29%
Natrium 6 mg 27,7%
Ijzer 2,1 mg 26,25%
Koper 0,13 mg 14,44%
Zink 0,6 mg 4%

Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

** RAE staat voor equivalenten: 1 RAE = 1 microgram retinol = 12 microgram bètacaroteen = 24 microgram alfa-caroteen

  • groente
  • knolgewassen

Chef

Geef Uw Reactie Antwoord annuleren

Categorieën

Drankjes

Drankjes

Fruit

Fruit

Ingrediënten

Ingrediënten

Kue Kue

Kue Kue

Rijst

Rijst

Sambal

Sambal

Soep

Soep

Toko

Toko

Populaire Recepten

  • Daging SmoorDaging Smoor Een lekker rundvlees gerecht met kruidnagel, knoflook, nootmuskaat en peper.
  • MaiskoekjesMaiskoekjes Zelf frikadel jagung (djagoeng) oftewel Indische maiskoekjes maken is super…
  • Ayam SantanAyam Santan Ayam Santen is een lekker kipgerecht met kokosmelk en veel…

Popular Tags

aardappel afhaal basmatirijst berzorgen bonen cadeau catering champignon Den Haag Dordrecht ei garnalen grassoort groente hot kecap keukengerei kip knoflook knolgewassen kruid mais makreel paksoi pittig plant quick rijst sambal selderij sjalotten specerij sperziebonen tahu taugé tempé thee tofu trassi vegetarisch vlees wortel wortelkruid zoetig Zutphen
  • Terms of Service
  • Privacy Policy
  • About Us

INDONESISCHE RECEPTEN | ALL RIGHTS RESERVED | © 2021