Wortel

De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste witte wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De oranje wortel werd een aantal jaren later ook over de rest van Europa verspreid.
De wortel die als groente gekweekt wordt is botanisch dezelfde soort als wilde peen, Daucus carota. Deze kruist zeer gemakkelijk met de eetbare wortel, waardoor er zo nu en dan een witte wortel tussen de gekweekte wortelen kan voorkomen. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.
Leuk weetje:
Indonesiërs snijden hun groeten met name wortel en boontje diagonaal. Dit heeft geen bijzondere reden behalve dat het er mooier uitziet.
Voedingsfeiten per 100 gram
Per 100 g | RI* | |
Energie | 140 kJ | 1,67% |
33 kcal | 1,65% | |
Vet | 0,2 g | 0,29% |
Koolhydraten | 5,2 g | 2% |
waarvan suikers | 4,9 g | |
Eiwitten | 1 g | 1,79% |
Vezels | 3,4 g | 9,71% |
Vitaminen | ||
Beta-caroteen | 6984 ug | |
Alfa-caroteen | 2684 ug | |
RAE** | 694 ug | |
Retinol equivalenten (RE)** | 1390 ug | |
Vitamine B1 | 0,07 mg | 6,36% |
Vitamine B2 | 0,05 mg | 3,33% |
Vitamine B3 | 0,6 mg | 3,75% |
Vitamine B5 | 0,27 mg | 5,4% |
Vitamine B6 | 0,09 mg | 6% |
Vitamine B11 | 13 ug | 4,33% |
Vitamine C | 2 mg | 2,67% |
Vitamine E | 8,82 mg | 88,2% |
Vitamine E | 0,5 mg | 5% |
Vitamine K | 7,4 mg | 6,17% |
Mineralen | ||
Calcium | 40 mg | 4% |
Ijzer | 0,08 mg | 1% |
Magnesium | 10 mg | 3,33% |
Jodium | 2,5 mg | 1,67% |
Selenium | 0,1 ug | 0,18% |
Fosfor | 35 mg | 4,38% |
Kalium | 290 mg | 8,29% |
Natrium | 6 mg | 27,7% |
Ijzer | 2,1 mg | 26,25% |
Koper | 0,13 mg | 14,44% |
Zink | 0,6 mg | 4% |
Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).
** RAE staat voor equivalenten: 1 RAE = 1 microgram retinol = 12 microgram bètacaroteen = 24 microgram alfa-caroteen