Taugé

Taugé Nederlands, sojascheuten Belgisch of tjapar Surinaams is de ontkiemde mungboon, of katjang idjo (kacang hijau): groene boon. Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia’s. Taugé is rijk aan vitamine B, waaronder de vitamine B17, vitamine C en ijzer.
Taugé, ook wel sojascheut genoemd, is de kiem van de mungboon. Taugé is een kiemgroente. Ze zijn goed voor je gezondheid. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Hitte doodt de bacteriën. Taugé kan je daarom uit voorzorg onderdompelen in kokend water of meekoken met het gerecht.
Taugé is het Indonesiche woord voor spruit of kiem en kan dus in principe van allerlei soorten gedroogde bonen gemaakt worden, maar normaal gesproken zijn het ontkiemde mungbonen, ook in Vlaanderen, waar ze dus foutief sojascheuten worden genoemd. Taugé is lekker knapperig en smaakt een beetje naar kool en aarde en is licht bitter. Verse taugé hoort wit en stevig te zijn, hooguit de worteltjes iets verkleurd. Taugé is de spruitgroente van de katjang idjo boon. Van oorsprong komt deze bonensoort uit Zuid-Azië. De ontkiemde boontjes bestaan uit witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje. Tegenwoordig is taugé bij bijna iedere supermarkt te krijgen. Het is rijk aan plantaardig eiwit, vitaminen en mineralen en kan met vele andere groentesoorten gecombineerd worden. Vooral in de Indische en Chinese keuken wordt deze groente veel gebruikt. Taugé is het gehele jaar verkrijgbaar, omdat de boontjes en zaden op elk moment tot ontkieming kunnen worden gebracht. Taugé is erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bij het bewaren moeten de aanwijzingen op de verpakking worden gevolgd. Let op de houdbaarheidsdatum en bewaar de groente in de koelkast. Taugé wordt als garnering gegeten of in roerbakgerechten. Voor gebruik geldt het advies om de taugé onder stromend water te wassen en onder te dompelen in kokend water of goed mee te wokken met de maaltijd. Je kunt de groene zaadhuidjes die vanzelf naar boven komen drijven gemakkelijk verwijderen. Laat de groente uitlekken in een vergiet. Je houdt de taugé extra knapperig door het kort te koken (ongeveer 1 minuut). Taugé kan prima in roerbakschotels verwerkt worden. Het is een veel gebruikte groente in de Chinese keuken. Je treft de groente veel aan in wokgerechten. Taugé wordt ook veel gebruikt als vulling in loempia’s. Taugé is een knapperige toevoeging aan salades en smaakt lekker als extra aanvulling op broodbeleg. Taugé combineert goed met champignons, knoflook, prei en ui. Taugé is het hele jaar door verkrijgbaar. Bij de aankoop van taugé let je op de frisheid van de boontjes. Ze moeten knapperig zijn. Deze groente is zeer kwetsbaar en wordt snel slap en verkleurt daarbij in een onaantrekkelijke bruine kleur. Taugé eet je in combinatie met andere groentesoorten.