https://indonesische-recepten.nl
  • Inloggen
  • Registreren
  • Cart is empty
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Ingrediënten
  • Tamarinde (asem)

Tamarinde (asem)

Geplaatst op jan 26th, 2017
door Chef
Categorieën:
  • Ingrediënten

De tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae).

Oorspronkelijk komt de tamarinde uit Oost-Afrika. Al in de prehistorische tijd kwam de boom naar India, vanwaar hij zich als nuttige plant bijna over alle tropische gebieden verspreidde. Als sier- en nuttige plant wordt de Tamarinde in de tropische regionen gecultiveerd.

Het vruchtvlees van de peul smaakt zuur. De pulp van de geweekte tamarindepeulen wordt in de keuken van zuidoost azie gebruikt in gerechten om ze een zuurdere toets mee te geven, vooral in marinades. In Indonesië heet tamarinde ook ‘asem’, ‘assem’ of assemwater, en wordt het gebruikt om vlees of kip mee in te wrijven voordat het geroosterd wordt.

Tamarinde is zowel te koop als hele ingelegde peulen die je zelf nog moet weken en uitknijpen, als in een potje met tamarindepulp, wat direct te gebruiken is. Daarvan bestaan er dikkere en dunnere varianten.

Tamarindesiroop

De vruchten van de Tamarinde worden industrieel verwerkt tot tamarindesiroop. Hiervan wordt frisdrank gemaakt. De pulp van de vruchten wordt ook verwerkt in verschillende sauzen, waaronder de worcestersaus. De vruchten, schors en bladeren worden gebruikt voor medicinale toepassingen. Sommige volkeren zien de boom als heilig. 

Geneeskrachtige werking

De peulen worden binnen de geneeskunde voor verschillende doeleinden gebruikt. De zaden helpen tegen eczeem. Ook wordt daar-uit olie gewonnen. Tamarinde werkt opmonterend, stimuleert de eetlust, is laxerend en heeft koortsverlagende eigenschappen. De schors werkt bij astma.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat Tamarinde het lichaam kan helpen met het verwijderen van stoffen die een kater veroorzaken, waardoor het een prima anti-kater middel is. Tamarinde schijnt een positieve werking bij leverontgiftiging te hebben en het proces om alcohol uit het lichaam te verwijderen, te versnellen.

Voedingswaarden per 10 gram

  Per 100 g RI*
Energie 1277 kJ 15,2%
301 kcal 15,05%
Vet 0,6 g 0,86%
    waarvan verzadigd vet 0,6 g
    waarvan enkelvoudig onverzadigd vet 0,2 g
    waarvan meervoudig onverzadigd vet 0,1 g
    omega 6 0,1 g
Koolhydraten 72 g 27,69%
    waarvan suikers 38,8 g
Eiwitten 3 g 5,36%
Vezels 5,1 g 14,57%
Vitamine A 0,9 mg 100%
Vitamine B1 0,4 mg 36,36%
Vitamine B2 1,5 mg 100%
Vitamine B3 1,9 mg 11,88%
Vitamine B5 0,143 mg 2,86%
Vitamine B6 0,06 mg 4%
Vitamine B11/ Foliumzuur 14 ug 4,67%
Vitamine C 3,5 mg 4,67%
Vitamine E 0,1 mg 1%
Vitamine K 2,8 ug 2,33%
Natrium 28 mg 2,8%
Kalium 628 mg 17,94%
Calcium 74 mg 7,4%
Fosfor 113 mg 14,13%
Ijzer 2,8 mg 35%
Magnesium 92 mg 30,67%
Koper 0,86 mg 95,56%
Selenium 1,3 mg 2,36%
Zink 0,1 mg 0,67%

* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Chef

Geef Uw Reactie Antwoord annuleren

Categorieën

Drankjes

Drankjes

Fruit

Fruit

Ingrediënten

Ingrediënten

Kue Kue

Kue Kue

Rijst

Rijst

Sambal

Sambal

Soep

Soep

Toko

Toko

Populaire Recepten

  • Daging SmoorDaging Smoor Een lekker rundvlees gerecht met kruidnagel, knoflook, nootmuskaat en peper.
  • MaiskoekjesMaiskoekjes Zelf frikadel jagung (djagoeng) oftewel Indische maiskoekjes maken is super…
  • Ayam SantanAyam Santan Ayam Santen is een lekker kipgerecht met kokosmelk en veel…

Popular Tags

aardappel afhaal basmatirijst berzorgen bonen cadeau catering champignon Den Haag Dordrecht ei garnalen grassoort groente hot kecap keukengerei kip knoflook knolgewassen kruid mais makreel paksoi pittig plant quick rijst sambal selderij sjalotten specerij sperziebonen tahu taugé tempé thee tofu trassi vegetarisch vlees wortel wortelkruid zoetig Zutphen
  • Terms of Service
  • Privacy Policy
  • About Us

INDONESISCHE RECEPTEN | ALL RIGHTS RESERVED | © 2021