Saffraan

Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus (Crocus sativus). Het kruid is afkomstig van een bloem die crocus sativus wordt genoemd – algemeen bekend als de ‘saffraankrokus’. Er wordt aangenomen dat saffraan is ontstaan en voor het eerst werd verbouwd in Griekenland, maar tegenwoordig wordt het kruid voornamelijk verbouwd in Iran, Griekenland, Marokko en India.
Smaak
Saffraan bevat meer dan 150 bestanddelen, waarbij Picrocrocin, Safranal en Crocine de belangrijkste stoffen zijn. Deze drie stoffen zorgen voor de sterke smaak, aroma en kleur.
Saffraan heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. Slechts één draad saffraan volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren. Saffraan is ook fijngemalen verkrijgbaar. De arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot een kostbare specerij, het wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. De in Nederland te koop aangeboden saffraan is niet altijd van goede kwaliteit.
Waarom is het zo duur?
Elke bloem produceert slechts drie draden (stempels) saffraan en bloeit slechts één week per jaar. De saffraan moet – met de hand! – worden geoogst halverwege de ochtend, als de bloemen nog gesloten zijn, om de tere stempels binnenin te beschermen. Er zijn ongeveer 1.000 bloemen nodig om slechts een ons saffraan te produceren. Daarom betaal je 8 a 9 euro per gram. Om er zeker van te zijn dat je de beste spullen krijgt, neem je een snuifje – je wilt saffraan die een beetje naar zoet hooi ruikt. Het moet ook allemaal rode stempels hebben, geen gele meeldraden.
Geneeskrachtige werking
De wonderen van saffraan als een natuurlijke genezer gaan terug tot in de oudheid, zo bewijzen blootgelegde eeuwenoude fresco’s en documenten die het gebruik van “saffraan draden” om een aantal ziekten te verlichten door de mensen toentertijd beschrijven. In werkelijkheid werd saffraan eerst bekend op het gebied van de traditionele geneeskunde voordat het bekend werd als specerij en kleurstof.
Stimuleert de immuniteit
Saffraan bevat hoge concentraties van bepaalde belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine C. Ascorbinezuur is belangrijk voor de menselijke gezondheid, omdat het de productie van witte bloedcellen van het immuunsysteem stimuleert, de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen ziekte. Het is ook cruciaal voor de productie van collageen, een eiwit dat zich in de diepere, levende huidlaag bevind, en bijdraagt aan wondgenezing, spiergroei, bloedvat reparatie, weefselproductie en een gezonde huid
Goed voor de bloedcirculatie
Saffraan kan functioneren als een effectieve energiebooster en kan je metabolisme verhogen door de bloedcirculatie te verbeteren. Saffraan bevat een hoge concentratie ijzer, een mineraal dat nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen en waardoor de bloedsomloop en de oxygenatie (verzadiging met zuurstof) van organen en weefsels in het lichaam wordt gestimuleerd. Dit verbetert de efficiëntie en werking van de weefsels en organen en het voorkomt ook bloedarmoede.
Goed voor het hart
Het verbeteren van de gezondheid van het hart lijkt vandaag een van de belangrijkste doelen van de menselijke gezondheid, en een eenvoudige manier om dit te doen, is door je kaliuminname te verhogen. Saffraan is een goede bron van onder meer Kalium. Dit mineraal kan helpen de aderen en bloedvaten te verwijden, waardoor de druk op bloedvaten en slagaders effectief wordt verlaagd, zodat de bloeddruk kan dalen en de belasting van het cardiovasculaire systeem afneemt. Dit kan atherosclerose(slagaderverkalking), hartaanvallen en beroertes voorkomen.
Diabetes voorkómen
Crocetin in saffraan pakt insulineresistentie aan. Insulineresistentie resulteert op den duur vaak in diabetes type 2. Onderzoek wijst er tevens op dat de consumptie van saffraan in combinatie met weerstandsoefening (welke tot doel hebben de kracht van de aan te spannen spieren te verbeteren), effectief is in de behandeling van diabetes.
Effectief bij lichte tot matige depressie
Het is bekend dat saffraan een lichte tot matige depressie verlicht, en de gemoedstoestand verbetert bij degenen die het regelmatig consumeren. De vele actieve verbindingen in saffraan hebben enig effect op het endocriene systeem en kunnen de afgifte van nuttige hormonen stimuleren die je gelukkig en gezond houden. Het kruid wordt geprezen als een natuurlijk antidepressivum door tal van onderzoeken en organisaties.
Versterkt de botten
Sommige mineralen en organische verbindingen in saffraan worden geassocieerd met een geoptimaliseerde opname van voedingsstoffen, met name calcium. Door de hoeveelheid calcium die je lichaam uit voedsel kan opnemen te maximaliseren, heb je een betere kans om de botdichtheid te verbeteren en het ontstaan van aandoeningen zoals osteoporose (botontkalking) en andere degeneratieve leeftijdsgerelateerde ziekten te voorkomen.
Verbetert de zenuwfunctie
De vitamine B-familie is er een die vaak over het hoofd wordt gezien bij de menselijke gezondheid, maar het speelt een belangrijke rol in de zenuwfunctie in het hele lichaam. Meer specifiek kan het hoge gehalte aan vitamine B6 in saffraan je zenuwstelsel en zenuwbanen ten goede komen.
Pijnstillende eigenschappen
Pijnverlichting is altijd een waardevolle eigenschap van een kruid of een natuurlijk middel, en de vluchtige stof safranal in saffraan werkt bij veel mensen als een kalmerend middel. Deze sedatieve werking kan helpen pijn te verlichten, angst en stress te verminderen, slaappatronen te verbeteren en in het algemeen de geest en het lichaam te kalmeren, wat altijd een goede zaak is.
Saffraan kan kanker voorkómen
Onder de meer dan 100 verschillende verbindingen die in de complexe vorm van saffraan aanwezig zijn, zitten ook antioxidanten. Er zijn tientallen antioxidanten aangetroffen in saffraan, waarvan er veel op zoek zijn naar vrije radicalen om deze te elimineren. Vrije radicalen zijn de gevaarlijke bijproducten van het cellulaire metabolisme die ervoor kunnen zorgen dat gezonde cellen muteren of sterven. Het verwijderen van vrije radicalen stimuleert de algemene gezondheid van het immuunsysteem, maar meer specifiek kan het ook voorkomen dat kanker zich in het lichaam ontwikkelt of verspreidt.
Saffraan bij maagaandoeningen
Een van de oudste en meest bekende toepassingen van saffraan is voor maagklachten en overmatige winderigheid. De sedatieve en ontstekingsremmende werking van saffraan helpt de maag te kalmeren en ontstekingen te verminderen, waardoor klachten als obstipatie, opgeblazen gevoel, krampen en andere ernstige aandoeningen zoals maagzweren, worden verlicht.
Ter behandeling van ontstekingen
Saffraanolie en -crèmes kunnen pijn in het hele lichaam elimineren door de substantie op de pijnlijke plek te smeren of erin te masseren. Voor mensen die lijden aan sportblessures, artritis, reuma, jicht en andere inflammatoire aandoeningen, is dit een geweldige remedie. Ook kan het toegepast worden bij blauwe plekken. De snelwerkende antioxidanten in saffraan helpen het genezingsproces te versnellen.
Waarschuwing voor een overdosis
Bijwerkingen
Het consumeren van saffraan in hoge doses is potentieel gevaarlijk, omdat de hoge concentratie van actieve ingrediënten een reeks effecten op het lichaam kan hebben. Echter, in kleine doses (zoals in maaltijden of in de vorm van supplementen), geeft saffraan – voor zover bekend – geen bijwerkingen en heeft het ook geen allergene eigenschappen. Sommige bijwerkingen die zijn gemeld zijn onder meer droge mond en droge keel, duizeligheid, misselijkheid, angst- en paniekgevoelens, vermoeidheid en eetlustveranderingen, maar deze zijn zeldzaam.