https://indonesische-recepten.nl
  • Inloggen
  • Registreren
  • Cart is empty
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Ingrediënten
  • Kruidnagel

Kruidnagel

Geplaatst op feb 1st, 2017
door Chef
Categorieën:
  • Ingrediënten

Kruid (Syzygium aromaticum) is een specerij met een zeer overheersende smaak. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom (Syzygium aromaticum, synoniemen: Eugenia aromatica en Eugenia caryophyllata). Een kruidnagel bestaat uit een ongeveer 1 cm lang steeltje, met daarop het knopje, dat zo’n 3 mm in diameter is.

Meer dan 60% van alle kruidnagels worden in Indonesië geoogst. Een groot deel van de opbrengst is voor het land zelf. In Indonesië is het een gebruik om kruidnagel te verwerken in sigaretten.
Het klimaat In Indonesië is erg geschikt, want kruidnagelbomen houden van een tropisch zeeklimaat. Ook in Madagaskar en Tanzania worden kruidnagels geteeld.

Geneeskrachtige werking

De plant vormt verdovende stoffen. Olie uit kruidnagels wordt daarom ook in de tandheelkunde ingezet. In de farmacie heeft hij een breed toepassingsgebied. Een oud Javaans huismiddel tegen maagpijn bestaat uit thee van ketoembar, koenjit, pala en cengkeh. Kruidnagel wordt ook gebruikt tegen slechte adem. Huismiddel bij keelpijn, kiespijn en tal van andere kwalen. Ook gebruikt als insecticide, als toevoeging aan cosmetica, parfum en sigaretten. Vormt soms ook een bestanddeel van kerrie. Teveel cengkeh bemoeilijkt de spijsvertering.

Voedingswaarden per 100 gram

  Per 100 g RI*
Energie 1145 kJ 13,63%
274 kcal 13,7%
Vet 13 g 18,57%
    waarvan verzadigd 3,952 g
    waarvan waarvan enkelvoudig onverzadigd vet 1,393 g
    waarvan waarvan meervoudig onverzadigd vet 3,606 g
Koolhydraten 65,53 g 25,2%
    waarvan suikers 2,38 g
Eiwitten 5,97 g 10,66%
Vezels 33,9 g 98,86%

Vitaminen

Vitamine B1 0,158 mg 14,36%
Vitamine B2 0,22 mg 14,36%
Vitamine B3 1,56 mg 9,75%
Vitamine B5 0,509 mg 10,18%
Vitamine B6 0,391 mg 26,07%
Vitamine B11 25 ug 8,33%
Vitamine C 0,2 mg 0,27%
Vitamine E 8,82 mg 88,2%
Vitamine K 141,8 ug 118,17%

Mineralen

Calcium 632 mg 63,2%
Ijzer 0,08 mg 1%
Magnesium 259 mg 86,33%
Selenium 7,2 ug 13,09%
Fosfor 104 mg 13%
Kalium 1020 mg 29,14%
Natrium 277 mg 27,7%
Ijzer 11,83 mg 147,88%
Zink 2,32 mg 15,47%

* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Chef

Geef Uw Reactie Antwoord annuleren

Categorieën

Drankjes

Drankjes

Fruit

Fruit

Ingrediënten

Ingrediënten

Kue Kue

Kue Kue

Rijst

Rijst

Sambal

Sambal

Soep

Soep

Toko

Toko

Populaire Recepten

  • Daging SmoorDaging Smoor Een lekker rundvlees gerecht met kruidnagel, knoflook, nootmuskaat en peper.
  • MaiskoekjesMaiskoekjes Zelf frikadel jagung (djagoeng) oftewel Indische maiskoekjes maken is super…
  • Ayam SantanAyam Santan Ayam Santen is een lekker kipgerecht met kokosmelk en veel…

Popular Tags

aardappel afhaal basmatirijst berzorgen bonen cadeau catering champignon Den Haag Dordrecht ei garnalen grassoort groente hot kecap keukengerei kip knoflook knolgewassen kruid mais makreel paksoi pittig plant quick rijst sambal selderij sjalotten specerij sperziebonen tahu taugé tempé thee tofu trassi vegetarisch vlees wortel wortelkruid zoetig Zutphen
  • Terms of Service
  • Privacy Policy
  • About Us

INDONESISCHE RECEPTEN | ALL RIGHTS RESERVED | © 2021