Ketoembar (korianderzaad)

Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel ‘ketoembar’, ‘coander’ of ‘wantsenkruid’ genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Koriander is een eenjarige plant.
Koriander is gezond
Net als de meest verse kruiden is koriander heel gezond. Traditioneel werd het gebruikt om problemen met de spijsvertering te verlichten. Het zou ook bloedarmoede, mazelen, verkoudheid en hernia’s verbeteren.
Door het fytochemische bestanddeel cineool, heeft koriander ontstekingremmende eigenschappen en zou het helpen bij klachten van reuma en arthritis.
Voedingswaarde per 4 gram
Per 100 g | RI* | |
Energie | 95 kJ | |
23 kcal | ||
Vet | 0,5 g | |
Waarvan verzadigd | 0 g | |
Koolhydraten | 15,7 | |
Waarvan suikers | 1,7 | |
Voedingsvezel | 2,8 | |
Eiwitten | 2,1 g | |
Zout | 0,1 g | |
Vitamine A | 337 µg | 42% |
Vitamine B11 / Folaat | 62 | 31% |
Vitamine C | 27 mg | 34% |
Vitamine E | 2,5 mg | 21% |
Vitamine K | 310 | 413% |
Kalium | 521 | 26% |
Mangaan | 0,43 mg | 21% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).