https://indonesische-recepten.nl
  • Inloggen
  • Registreren
  • Cart is empty
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Ingrediënten
  • Kemirienoot (candlenut)

Kemirienoot (candlenut)

Geplaatst op mei 18th, 2015
door Chef
Categorieën:
  • Ingrediënten

De kemirieboom groeit overal in de tropen, zowel in de nieuwe als in de oude wereld. De boom wordt 15 – 25 m hoog en heeft breed gespreide of zelfs hangende takken. Ze hebben donkergroene glanzende bladeren met een grijze glans. De witte bloemen bloeien in trossen met mannelijke en vrouwelijke bloemen samen. De vrucht is een noot met een diameter van 4 – 6 cm. De schil is rond, olijfgroen, keihard en vrijwel niet met de hand te pellen. Daarom zijn de noten alleen gepeld in de handel te verkrijgen. De zaadkern is bleekwit van kleur en eivormig.

In het Engels wordt de kemirie candlenut genoemd, omdat de noot veel olie bevat en daardoor kan branden. De vroege bewoners van Hawaii staken kemirienoten op een stok en staken ze in brand als verlichting. De olie uit de kemirienoten wordt gebruikt om hout te impregneren en zo te beschermen tegen weersinvloeden en ongedierte. De koek die overblijft na het persen van de olie wordt gebruikt als meststof. De bewoners van Hawaii maakten van het hout boten en impregneerden die met de kemirie-olie.

De noten zijn ongebrand licht giftig en veroorzaken buikklachten. Daarom is het beter ze voor de bereiding even te roosteren en daarna fijn te stampen. Nodig is dit niet want de kruidenpasta met de kemirienoten wordt toch gebakken. Door de olie in de noot wordt het gerecht romiger van smaak en wordt ook licht gebonden.

De kemirieboom wordt in alle tropische gebieden aangeplant. Ze stellen weinig eisen aan de bodem. Ze verdragen veel regen, maar doen het ook goed in drogere gebieden. Door hun enorme bladerenkroon bieden ze veel schaduw.

Smaak

Kemirienoten smaken vettig en een beetje bitter. Het lekkerste is om ze voor gebruik eerst even goudbruin te poffen (bijvoorbeeld 10 minuutjes in een oven van 160 graden) of even in een droge koekenpan, maar noodzakelijk is dat niet. In kleine stukjes hakken of pletten in een vijzel om ze daarna aan je stoofgerecht toe te voegen. Het maakt sauzen romig, dikker en hartig.

Mocht je geen kemirienoten kunnen vinden, dan kan je ze door macademianoten vervangen. Deze hebben het zelfde effect in een gerecht, maar de typische kemiriesmaak ontbreekt dan wel.

Herkomst

De oorspronkelijke groeiplaats van de boom is onbekend, omdat de boom op zoveel plaatsen gekweekt wordt.

Teelt

De kemirieboom wordt door zaaien en stekken vermeerderd. Omdat de noten erg hard zijn duurt het tot 150 dagen voordat de noot ontkiemt. Om dit te bevorderen kun je de noot eerst kraken en dan met aarde bedekken. Het kiemen wordt daardoor met 30% bespoedigd.

De bomen worden overal in de tropen op plantages aangeplant. Elk jaar zijn er twee oogsten mogelijk. Elke boom produceert tussen de 30 en 80 kilogram noten per jaar.

Voedingswaarde per 100 gram

  Per 100 g RI*
Energie 1979 kJ
473 kcal
Vet 49,9 g

Vitaminen

Vitamine B1 4,2 mg

Mineralen

Calcium 140 mg
Ijzer 2,7 mg
Magnesium 410 mg
Fosfor 1060 mg
Kalium 876 mg 25,02%
Natrium 14 mg
Zink 2,7 mg

* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Chef

Geef Uw Reactie Antwoord annuleren

Categorieën

Drankjes

Drankjes

Fruit

Fruit

Ingrediënten

Ingrediënten

Kue Kue

Kue Kue

Rijst

Rijst

Sambal

Sambal

Soep

Soep

Toko

Toko

Populaire Recepten

  • Daging SmoorDaging Smoor Een lekker rundvlees gerecht met kruidnagel, knoflook, nootmuskaat en peper.
  • MaiskoekjesMaiskoekjes Zelf frikadel jagung (djagoeng) oftewel Indische maiskoekjes maken is super…
  • Ayam SantanAyam Santan Ayam Santen is een lekker kipgerecht met kokosmelk en veel…

Popular Tags

aardappel afhaal basmatirijst berzorgen bonen cadeau catering champignon Den Haag Dordrecht ei garnalen grassoort groente hot kecap keukengerei kip knoflook knolgewassen kruid mais makreel paksoi pittig plant quick rijst sambal selderij sjalotten specerij sperziebonen tahu taugé tempé thee tofu trassi vegetarisch vlees wortel wortelkruid zoetig Zutphen
  • Terms of Service
  • Privacy Policy
  • About Us

INDONESISCHE RECEPTEN | ALL RIGHTS RESERVED | © 2021