Kemangi (citroen basilicum)

Er zijn verschillende soorten basilicum. Op ons eiland groeien ook enkele variaties. Kemangi is een kruising tussen gewone huis-tuin-en-keuken basilicum (Ocimum basilicum) en de voor ons onbekende Afrikaanse basilicum (Ocimum americanum). De blaadjes zijn dun, mals en doorschijnend en smaken heel sterk naar citroen. Net als de zaadjes van de Thaise basilicum kun je de zaadjes van deze citroenbasilicum ook weken en verwerken in desserts.
Het wordt veel gebruikt in de keukens van Indonesië, Thailand en Laos. Het is een karakteristiek bestanddeel van Indonesische groentegerechten, maar ook bij vis en vlees.
Geneeskrachtige werking
Het sap houdt insecten op afstand, verdrijven wormen en zijn werkzaam tegen ringworm, slangen- en insectenbeten. In het blad zitten kalmerende stoffen en die vrijkomen door erop te kauwen. Ze helpen tegen maagkrampen. De zaden worden in Azië gebruikt als laxeermiddel. De etherische olie geeft smaak aan kruiderij, likeuren, parfums en zeep. Wijn van het blad is een tonicum en afrodisiacum, daar basilicum de bijnierschors stimuleert.