Kardemom

Benaming(en): Elletaria cardamomum
Kardemom is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.

Zwarte kardemom
De variant is niet inwisselbaar met de groene variant, zeker niet in zoete gerechten. Hoewel de planten die de kardemompeulen geven wel uit dezelfde familie komen (namelijk de gemberfamilie) zijn de planten niet exact hetzelfde. Daarnaast groeit groene kardemom voornamelijk verspreid over heel India en Guatamala terwijl de zwarte variant slechts uit de Himalaya’s (India, Nepal, China) komt.
Geneeskrachtige werking
In Indië is Kardemom meer in gebruik als medicijn dan als kruid. Helpt bij urineweg problemen. Wordt ook bij overgewicht ingezet. In de Arabische wereld staat kardemom bekend als afrodisiacum. De zaden zijn een belangrijk ingrediënt van Indiase gram massala, Arabische baharat, Ethiopische berbere, kerriepoeders en vele zoete gerechten. Bij een behoedzame dosering stimuleert het de spijsvertering. Uit kardemom werd voor farmaceutische en cosmetische doeleinden olie gewonnen. Veelvuldig toegepast in gebak (speculaas), bij het aromatiseren van koffie, in sauzen en vleesgerechten. Personen die daar gevoelig voor zijn, kunnen al van enkele zaden darmkrampen krijgen.