https://indonesische-recepten.nl
  • Inloggen
  • Registreren
  • Cart is empty
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Ingrediënten
  • Kardemom

Kardemom

Geplaatst op feb 28th, 2010
door Chef
Categorieën:
  • Ingrediënten

Benaming(en): Elletaria cardamomum

Kardemom is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.

Zwarte kardemom

De variant is niet inwisselbaar met de groene variant, zeker niet in zoete gerechten. Hoewel de planten die de kardemompeulen geven wel uit dezelfde familie komen (namelijk de gemberfamilie) zijn de planten niet exact hetzelfde. Daarnaast groeit groene kardemom voornamelijk verspreid over heel India en Guatamala terwijl de zwarte variant slechts uit de Himalaya’s (India, Nepal, China) komt.

Geneeskrachtige werking

In Indië is Kardemom meer in gebruik als medicijn dan als kruid. Helpt bij urineweg problemen. Wordt ook bij overgewicht ingezet. In de Arabische wereld staat kardemom bekend als afrodisiacum. De zaden zijn een belangrijk ingrediënt van Indiase gram massala, Arabische baharat, Ethiopische berbere, kerriepoeders en vele zoete gerechten. Bij een behoedzame dosering stimuleert het de spijsvertering. Uit kardemom werd voor farmaceutische en cosmetische doeleinden olie gewonnen. Veelvuldig toegepast in gebak (speculaas), bij het aromatiseren van koffie, in sauzen en vleesgerechten. Personen die daar gevoelig voor zijn, kunnen al van enkele zaden darmkrampen krijgen.

Chef

Geef Uw Reactie Antwoord annuleren

Categorieën

Drankjes

Drankjes

Fruit

Fruit

Ingrediënten

Ingrediënten

Kue Kue

Kue Kue

Rijst

Rijst

Sambal

Sambal

Soep

Soep

Toko

Toko

Populaire Recepten

  • Daging SmoorDaging Smoor Een lekker rundvlees gerecht met kruidnagel, knoflook, nootmuskaat en peper.
  • MaiskoekjesMaiskoekjes Zelf frikadel jagung (djagoeng) oftewel Indische maiskoekjes maken is super…
  • Ayam SantanAyam Santan Ayam Santen is een lekker kipgerecht met kokosmelk en veel…

Popular Tags

aardappel afhaal basmatirijst berzorgen bonen cadeau catering champignon Den Haag Dordrecht ei garnalen grassoort groente hot kecap keukengerei kip knoflook knolgewassen kruid mais makreel paksoi pittig plant quick rijst sambal selderij sjalotten specerij sperziebonen tahu taugé tempé thee tofu trassi vegetarisch vlees wortel wortelkruid zoetig Zutphen
  • Terms of Service
  • Privacy Policy
  • About Us

INDONESISCHE RECEPTEN | ALL RIGHTS RESERVED | © 2021