Jeruk Limo (citroen)

Citrus amblycarpa is een struik of groenblijvende, kleine boom van ongeveer 5 meter hoogte. Het heeft kleine geurende glanzende bladeren en produceert kleine witte bloemen. Hij produceert het hele jaar door vruchten. In het droge seizoen zal de productie afnemen. De jonge takken zijn afgevlakt en dragen in de bladoksels korte, stugge doornen.
Djeruk limau is een kleine limoen uit de citrusfamilie. Hij heeft een bobbelige, dikke, donkergroene schil, waardoor hij zich moeilijk laat pellen. De djeruk limau moet groen geplukt worden, dus als hij nog niet rijp is. Een rijpe vrucht heeft een geel/groene kleur en heeft minder sap dan de groene vrucht. Het groene vruchtvlees is erg zuur en aromatisch.
Het sap van de djeruk limau wordt vaak gebruikt om een gerecht een lichtzuur, fruitig aroma te geven. Het sap wordt ook gebruikt om vlees en vis in te marineren. Behalve het sap wordt ook de schil van de de vrucht en de bladeren gebruikt voor het aromatiseren van gebak en andere gerechten. De blaadjes en het sap worden vooral gebruikt in de Thaise, Maleise en Indonesische keukens.
Soorten
– Jeruk purut
– Jeruk nipis
– Jeruk kunci
Voedingswaarde per 100 gram
Per 100 g | RI* | |
Energie | 173 kJ | |
41 kcal | ||
Vet | 0,2 g | |
Waarvan verzadigd | 0 g | |
Koolhydraten | 7,7 | |
Waarvan suikers | 1,7 | |
Voedingsvezel | 2,8 | |
Eiwitten | 0,7 g | |
Zout | 0 g | |
Vitamine C | 29 mg | 36% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).