Djinten (komijn)

Het wordt doorgaans in gedroogde vorm gebruikt. De smaak is citroenachtig. Het kan onder meer gebruikt worden als ingrediënt van stoofschotels en bij het op smaak brengen van seroendeng. Het blad wordt vaak in combinatie met sereh gebruikt.
Oorsprong
Djinten of te wel komijn komt oorspronkelijk uit India, Iran, Syrië en Turkije. In een zanderige bodem met warm weer groeit de plant het best. Buiten het feit dat komijn oorspronkelijk uit deze landen komt, is het een bekende kruid en wordt het wereldwijd gebruikt. Het wordt tegenwoordig ook verbouwd in de landen India, China, Iran en Indonesië en nog een aantal andere landen.
Voedingswaarden per 10 gram
Per 100 g | RI* | |
Energie | 1782 kJ | |
425 kcal | ||
Vet | 22 g | |
waarvan verzadigd vet | 2 g | |
waarvan enkelvoudig onverzadigd vet | 9 g | |
waarvan meervoudig onverzadigd vet | 11 g | |
Koolhydraten | 34 g | |
waarvan suikers | 0 g | |
Eiwitten | 18 g | |
Vitamine A | 0,15 mg | |
Vitamine B1 | 0,6 mg | |
Vitamine B2 | 0,3 mg | |
Vitamine C | 8 mg | |
Natrium | 170 mg | |
Kalium | 1800 mg | |
Calcium | 900 mg | |
Fosfor | 65 mg |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).