Djahé (gember)

Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij sterke, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie. Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol, maar ook gingerdiol, gingerdion, beta-caroteen, capsaïcine, koffiezuur en curcumine zijn in belangrijke hoeveelheden in gember aanwezig.
Gember is gezond
Gember is een gezonde smaakmaker. Het zit boordevol kalium en koper en bevat een goede hoeveelheid vezels. Het mineraal kalium speelt een belangrijk rol bij de regulatie van je bloeddruk en zorgt er mede voor dat de prikkeloverdracht in je zenuwen goed verloopt en dat je spieren zich kunnen samentrekken. Koper is onder andere belangrijk voor het soepel houden van je bindweefsels, zoals je huid, kraakbeen en bloedvaten. Ook is koper betrokken bij de normale pigmentatie van je haar en huid en heeft het een positieve invloed op de werking van je zenuwstelsel.
Voedingswaarde per 100 gram
Per 100 g | RI* | |
Energie | 342 kJ | |
84 kcal | ||
Vet | 0,8 g | |
Waarvan verzadigd | 0,2 g | |
Koolhydraten | 15,7 | |
Waarvan suikers | 1,7 | |
Voedingsvezel | 2 | |
Eiwitten | 1,8 g | |
Zout | 0 g | |
Kalium | 415 mg | 21% |
Koper | 0,23 mg | 23% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).