https://indonesische-recepten.nl
  • Inloggen
  • Registreren
  • Cart is empty
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Ingrediënten
  • Cassave

Cassave

Geplaatst op feb 3rd, 2016
door Chef
Categorieën:
  • Ingrediënten

Cassave is een wortelknol afkomstig van de plant Manihot exculenta welke van oorsprong uit Brazilië komt. Het kan worden gegeten als een groente of als aardappel in kookvorm maar ook gebakken. In gedroogde vorm wordt er ook cassavepap van gemaakt, en is het verkrijgbaar als kroepoek (conimex te koop in de supermarkten Cassave is vol van smaak en is voedzamer dan de aardappel. De wortelknollen worden voornamelijk verkocht in de Aziatische supermarkt, toko’s en op buitenlandse markten.

Giftig

Hoe populair de wortels ook zijn, cassave is van nature ontzettend giftig. Nu kan dat bij de verschillende soorten onderling flink verschillen, maar het zegt waarschijnlijk genoeg dat de indianen er de punten van hun pijlen mee insmeerden om zo hun vijand uit te schakelen.

Doordat cassave al zólang wordt gegeten, zijn we er inmiddels (gelukkig) ook achter hoe je het gif uitschakelt. Dit gaat simpelweg door het te koken, bakken of braden.

Geneeskrachtige werking

Cassave bevat relatief veel resistent zetmeel. Dit type zetmeel wordt niet verteerd in de dunne darm, maar wel gefermenteerd in de dikke darm. De dikke bacteriën zijn dol op dit type zetmeel. Ze voeden zich ermee en produceren gunstige stoffen die ontstekingen in de darmen kunnen verminderen. Cassave bevat vele antinutriënten zoals saponines, fytinezuur en tannines. Het is daarom ook verstandig om het niet iedere dag, maar om de drie dagen te eten en goed te verhitten bij bereiding ervan.

Voedingswaarden per 100 gram

  Per 100 g RI*
Energie 591 kJ 7,04%
141 kcal 7,05%
Vet 0,2 g 0,29%
Koolhydraten 32 g 12,31%
Eiwitten 1 g 1,79%
Vezels 2,9 g 8,29%

Vitaminen

Vitamine B1 0,06 mg 5,45%
Vitamine B2 0,03 mg 2%
Vitamine B3 0,8 mg 5%
Vitamine B5 0,1 mg 2%
Vitamine B6 0,3 mg 20%
Vitamine B11 15 ug 5%
Vitamine C 32 mg 42,67%
Vitamine E 0,2 mg 2%
Vitamine K 1,9 ug 1,58%

Mineralen

Calcium 37 mg 3,7%
Ijzer 1,3 mg 16,25%
Magnesium 20 mg 6,67%
Jodium 2 ug 1,33%
Selenium 0,7 ug 1,27%
Fosfor 38 mg 4,75%
Kalium 499 mg 14,26%
Natrium 2 mg 0,20%
Ijzer 1,3 mg 16,25%
Koper 0,1 mg 11,11%
Zink 0,6 mg 4%

* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Chef

Geef Uw Reactie Antwoord annuleren

Categorieën

Drankjes

Drankjes

Fruit

Fruit

Ingrediënten

Ingrediënten

Kue Kue

Kue Kue

Rijst

Rijst

Sambal

Sambal

Soep

Soep

Toko

Toko

Populaire Recepten

  • Daging SmoorDaging Smoor Een lekker rundvlees gerecht met kruidnagel, knoflook, nootmuskaat en peper.
  • MaiskoekjesMaiskoekjes Zelf frikadel jagung (djagoeng) oftewel Indische maiskoekjes maken is super…
  • Ayam SantanAyam Santan Ayam Santen is een lekker kipgerecht met kokosmelk en veel…

Popular Tags

aardappel afhaal basmatirijst berzorgen bonen cadeau catering champignon Den Haag Dordrecht ei garnalen grassoort groente hot kecap keukengerei kip knoflook knolgewassen kruid mais makreel paksoi pittig plant quick rijst sambal selderij sjalotten specerij sperziebonen tahu taugé tempé thee tofu trassi vegetarisch vlees wortel wortelkruid zoetig Zutphen
  • Terms of Service
  • Privacy Policy
  • About Us

INDONESISCHE RECEPTEN | ALL RIGHTS RESERVED | © 2021