Cassave

Cassave is een wortelknol afkomstig van de plant Manihot exculenta welke van oorsprong uit Brazilië komt. Het kan worden gegeten als een groente of als aardappel in kookvorm maar ook gebakken. In gedroogde vorm wordt er ook cassavepap van gemaakt, en is het verkrijgbaar als kroepoek (conimex te koop in de supermarkten Cassave is vol van smaak en is voedzamer dan de aardappel. De wortelknollen worden voornamelijk verkocht in de Aziatische supermarkt, toko’s en op buitenlandse markten.

Giftig
Hoe populair de wortels ook zijn, cassave is van nature ontzettend giftig. Nu kan dat bij de verschillende soorten onderling flink verschillen, maar het zegt waarschijnlijk genoeg dat de indianen er de punten van hun pijlen mee insmeerden om zo hun vijand uit te schakelen.
Doordat cassave al zólang wordt gegeten, zijn we er inmiddels (gelukkig) ook achter hoe je het gif uitschakelt. Dit gaat simpelweg door het te koken, bakken of braden.
Geneeskrachtige werking
Cassave bevat relatief veel resistent zetmeel. Dit type zetmeel wordt niet verteerd in de dunne darm, maar wel gefermenteerd in de dikke darm. De dikke bacteriën zijn dol op dit type zetmeel. Ze voeden zich ermee en produceren gunstige stoffen die ontstekingen in de darmen kunnen verminderen. Cassave bevat vele antinutriënten zoals saponines, fytinezuur en tannines. Het is daarom ook verstandig om het niet iedere dag, maar om de drie dagen te eten en goed te verhitten bij bereiding ervan.
Voedingswaarden per 100 gram
Per 100 g | RI* | |
Energie | 591 kJ | 7,04% |
141 kcal | 7,05% | |
Vet | 0,2 g | 0,29% |
Koolhydraten | 32 g | 12,31% |
Eiwitten | 1 g | 1,79% |
Vezels | 2,9 g | 8,29% |
Vitaminen | ||
Vitamine B1 | 0,06 mg | 5,45% |
Vitamine B2 | 0,03 mg | 2% |
Vitamine B3 | 0,8 mg | 5% |
Vitamine B5 | 0,1 mg | 2% |
Vitamine B6 | 0,3 mg | 20% |
Vitamine B11 | 15 ug | 5% |
Vitamine C | 32 mg | 42,67% |
Vitamine E | 0,2 mg | 2% |
Vitamine K | 1,9 ug | 1,58% |
Mineralen | ||
Calcium | 37 mg | 3,7% |
Ijzer | 1,3 mg | 16,25% |
Magnesium | 20 mg | 6,67% |
Jodium | 2 ug | 1,33% |
Selenium | 0,7 ug | 1,27% |
Fosfor | 38 mg | 4,75% |
Kalium | 499 mg | 14,26% |
Natrium | 2 mg | 0,20% |
Ijzer | 1,3 mg | 16,25% |
Koper | 0,1 mg | 11,11% |
Zink | 0,6 mg | 4% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).