https://indonesische-recepten.nl
  • Inloggen
  • Registreren
  • Cart is empty
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Ingrediënten
  • Bawang merah (rode ui)

Bawang merah (rode ui)

Geplaatst op jul 22nd, 2017
door Chef
Categorieën:
  • Ingrediënten

Bawang merah wordt in de Indonesische keuken gebruikt en is de Indonesische benaming voor sjalotten (rode uien). De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium (uienfamilie). De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil. De schil is dunner dan die van de gele ui.

Meeste stoffen in buitenring

Om optimaal gebruik te maken van de voedingsstoffen in van uien moet je de ui zo netjes mogelijk schillen. De hoogste concentratie gezonde stoffen zit namelijk in de buitenste ring. Sommige mensen willen snel klaar zijn met schillen en halen de hele buitenring eraf. Het is beter om alleen het harde oneetbare velletje eraf te pielen. Een beetje geduld levert veel extra gezonde stoffen op.

Waarom moet je huilen van ui snijden?

In uien zit veel Allyl propyl disulfide. Dat is de stof die je doet huilen als je een ui snijdt. De stof springt uit de ui zodra je hem open maakt. Allyl propyl disulfide is ook de stof die de ui scherp doet smaken. Wanneer je ui bakt dan verdwijnt de scherpe smaak en ook deze voedingsstof. Wanneer je een open gesneden ui op je nachtkastje legt dan zullen er de hele nacht nog Allyl propyl disulfide-moleculen uit de ui ontspringen zodat je neus open blijft. Deze stof zit in mindere mate in knoflook, het is een stof die alleen in planten van de allium-familie voortkomt.

Geneeskrachtige werking

Rode uien zijn goed voor je bloed. Mensen met hartziekten of type 2 diabetes wordt aangeraden rode uien te eten. Het woord uien stamt af van het woord unio wat één betekent. Dat heeft met de groeiwijze van de uienplant te maken; er ontstaat maar één bol tegelijk. Rode uien zijn natuurlijk veel mooier dan witte uien. Ze ogen beter in een gemengde salade met uienringen. Rode uien zijn één van de 600 verschillende uiensoorten. De ui is een zeer voedzame plant omdat het boordevol fytonutriënten zit.

Voedingswaarde per 100 gram

  Per 100 g RI*
Energie 159 kJ 38
  23 kcal  
Vet 0,1 g  
    Waarvan verzadigd 0 g  
Koolhydraten 9 g
    Waarvan suikers 7,1 g
Voedingsvezel 1,7 g  
Eiwitten 0,9 g  
Zout 0 g

* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Chef

Geef Uw Reactie Antwoord annuleren

Categorieën

Drankjes

Drankjes

Fruit

Fruit

Ingrediënten

Ingrediënten

Kue Kue

Kue Kue

Rijst

Rijst

Sambal

Sambal

Soep

Soep

Toko

Toko

Populaire Recepten

  • Daging SmoorDaging Smoor Een lekker rundvlees gerecht met kruidnagel, knoflook, nootmuskaat en peper.
  • MaiskoekjesMaiskoekjes Zelf frikadel jagung (djagoeng) oftewel Indische maiskoekjes maken is super…
  • Ayam SantanAyam Santan Ayam Santen is een lekker kipgerecht met kokosmelk en veel…

Popular Tags

aardappel afhaal basmatirijst berzorgen bonen cadeau catering champignon Den Haag Dordrecht ei garnalen grassoort groente hot kecap keukengerei kip knoflook knolgewassen kruid mais makreel paksoi pittig plant quick rijst sambal selderij sjalotten specerij sperziebonen tahu taugé tempé thee tofu trassi vegetarisch vlees wortel wortelkruid zoetig Zutphen
  • Terms of Service
  • Privacy Policy
  • About Us

INDONESISCHE RECEPTEN | ALL RIGHTS RESERVED | © 2021