https://indonesische-recepten.nl
  • Inloggen
  • Registreren
  • Cart is empty
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Zoek op ingrediënten
    • Recept inzenden
    • Overzicht auteurs
  • Categorieën
  • Ingrediënten
  • Keuken
  • Toko’s
    • Drenthe
    • Flevoland
    • Friesland
    • Gelderland
    • Groningen
    • Limburg
    • Noord Brabant
    • Noord Holland
    • Overijssel
    • Utrecht
    • Zeeland
    • Zuid Holland
  • Contact
  • Home
  • Ingrediënten
  • Agar

Agar

Geplaatst op jul 22nd, 2008
door Chef
Categorieën:
  • Ingrediënten

Agar of agaragar is een geur- en smaakloos en 100% plantaardig extract met een sterk gelerende werking. Vergelijkbaar met gelatine en pectine. Het is afkomstig uit de celwanden van bepaalde soorten roodwieren (zeewier) die voornamelijk in Azië voorkomen.

Agar is ook bekend als E406 in de lijst van E-nummers.

Voordelen

Het grote voordeel van Agar Agar boven gelatine is dat je er maar heel weinig van nodig hebt. De bindkracht van geconcentreerd agar agar poeder is namelijk 4 x groter dan gelatine.

De bindkracht van de staven en vlokken is naar verluidt wel ietsje minder, maar nog steeds gemiddeld 2 x zo sterk als gelatine. Al kan dit wellicht een beetje variëren van merk tot merk. Of beter gezegd: de kwaliteit ervan.

In vergelijking met pectine (een min of meer gelijkaardig plantaardig geleermiddel uit de celwanden van planten en vruchten) heeft agar-agar nog een ander voordeel; de toevoeging van suiker is geen vereiste om de bindkracht te activeren. Je kan met agar agar dus perfect confituur en marmelade maken met veel minder of zelfs helemaal geen suiker.

Nadelen

Er zijn bepaalde ingrediënten die de bindkracht/stolling van agar agar kunnen beinvloeden of zelfs helemaal teniet kunnen doen. Dit komt door 2 factoren:

  • Zuur: ingrediënten met een hoge zuurtegraad, zoals citroen, limoen of andere citrusvruchten, tasten de bindkracht sterk aan. Je kan dit wel makkelijk oplossen door simpelweg meer agar-agar toe te voegen.
  • Enzymen: ingrediënten zoals spinazie, mango, ananas en chocolade bevatten een enzym dat de gelerende werking van agar-agar volledig afbreekt. Ook dat kan je echter voorkomen door ook deze ingrediënten vooraf te koken. Het enzym zal dan worden geneutraliseerd.

Een ander nadeel dat vaak vermeld wordt, is dat de bindkracht van agar agar tamelijk kort is. Althans, in vergelijking met gelatine. De meningen hierover zijn echter verdeeld maar eerlijk gezegd hebben wij er zelf nog nooit problemen mee gehad. Hoewel het merk en de kwaliteit van de agar agar hierop misschien wel van invloed kunnen zijn.

Hoe dan ook: vaak wordt gezegd dat de bindkracht begint te verminderen na zo’n 3 tot 4 uur. In de praktijk hebben we dit echter nog nooit meegemaakt. Vooral als je het gerecht in de koelkast afkoelt en bewaart, blijft het gedurende minstens 2 dagen “in vorm”. En als je het ons vraagt, zijn 2 tot 3 dagen bewaartijd sowieso het gemiddelde als het om verse, zelfgemaakte gerechten gaat.

Voedingswaarden per 100 gram

  Per 100 g RI*
Energie 1553 kJ
366 kcal
Vet 0,3 g
    waarvan verzadigd 0,1 g
    waarvan waarvan enkelvoudig onverzadigd vet 0 g
    waarvan waarvan meervoudig onverzadigd vet 0,1 g
Koolhydraten 80,9 g
Eiwitten 6,2 g

Mineralen

Calcium 625 mg
Ijzer 21,4 mg
Fosfor 52 mg
Kalium 1125 mg
Natrium 102 mg
Ijzer 21,4 mg
Zout 255 mg

* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Chef

Geef Uw Reactie Reactie annuleren

Categorieën

Drankjes

Drankjes

Fruit

Fruit

Ingrediënten

Ingrediënten

Kue Kue

Kue Kue

Rijst

Rijst

Sambal

Sambal

Soep

Soep

Toko

Toko

Populaire Recepten

  • Daging SmoorDaging Smoor Een lekker rundvlees gerecht met kruidnagel, knoflook, nootmuskaat en peper.
  • MaiskoekjesMaiskoekjes Zelf frikadel jagung (djagoeng) oftewel Indische maiskoekjes maken is super…
  • Ayam SantanAyam Santan Ayam Santen is een lekker kipgerecht met kokosmelk en veel…

Popular Tags

aardappel afhaal basmatirijst berzorgen bonen cadeau catering champignon Den Haag Dordrecht ei garnalen grassoort groente hot kecap keukengerei kip knoflook knolgewassen kruid lunchroom mais makreel paksoi pittig plant quick rijst sambal selderij sjalotten specerij sperziebonen supermarkt taugé tempé thee tofu vegetarisch vlees wortel wortelkruid zoetig Zutphen
  • Terms of Service
  • Privacy Policy
  • About Us

INDONESISCHE RECEPTEN | ALL RIGHTS RESERVED | © 2021