Bawang merah (rode ui)


Bawang merah wordt in de Indonesische keuken gebruikt en is de Indonesische benaming voor sjalotten (rode uien). De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium (uienfamilie). De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil. De schil is dunner dan die van de gele ui.
Meeste stoffen in buitenring
Om optimaal gebruik te maken van de voedingsstoffen in van uien moet je de ui zo netjes mogelijk schillen. De hoogste concentratie gezonde stoffen zit namelijk in de buitenste ring. Sommige mensen willen snel klaar zijn met schillen en halen de hele buitenring eraf. Het is beter om alleen het harde oneetbare velletje eraf te pielen. Een beetje geduld levert veel extra gezonde stoffen op.
Waarom moet je huilen van ui snijden?
In uien zit veel Allyl propyl disulfide. Dat is de stof die je doet huilen als je een ui snijdt. De stof springt uit de ui zodra je hem open maakt. Allyl propyl disulfide is ook de stof die de ui scherp doet smaken. Wanneer je ui bakt dan verdwijnt de scherpe smaak en ook deze voedingsstof. Wanneer je een open gesneden ui op je nachtkastje legt dan zullen er de hele nacht nog Allyl propyl disulfide-moleculen uit de ui ontspringen zodat je neus open blijft. Deze stof zit in mindere mate in knoflook, het is een stof die alleen in planten van de allium-familie voortkomt.
Geneeskrachtige werking
Rode uien zijn goed voor je bloed. Mensen met hartziekten of type 2 diabetes wordt aangeraden rode uien te eten. Het woord uien stamt af van het woord unio wat één betekent. Dat heeft met de groeiwijze van de uienplant te maken; er ontstaat maar één bol tegelijk. Rode uien zijn natuurlijk veel mooier dan witte uien. Ze ogen beter in een gemengde salade met uienringen. Rode uien zijn één van de 600 verschillende uiensoorten. De ui is een zeer voedzame plant omdat het boordevol fytonutriënten zit.
Voedingswaarde per 100 gram
Per 100 g | RI* | |
Energie | 159 kJ | 38 |
23 kcal | ||
Vet | 0,1 g | |
Waarvan verzadigd | 0 g | |
Koolhydraten | 9 g | |
Waarvan suikers | 7,1 g | |
Voedingsvezel | 1,7 g | |
Eiwitten | 0,9 g | |
Zout | 0 g |